Hoe bewaar je bloemzaden? - Tuinkabouter Chrisje

Hoe bewaar je bloemzaden?

Bloemzaden hoef je niet in 1 keer allemaal te zaaien, je kan ze gerust enkele jaren bewaren als je de juiste opslagmethoden gebruikt. 

Dit zijn mijn 5 tips voor het bewaren van je zaden:  

  1. Droog bewaren: Zorg ervoor dat de bloemzaden volledig droog zijn voordat je ze opslaat. Vocht kan schimmelvorming veroorzaken, dus bewaar ze in een droge, geventileerde ruimte.

  2. Luchtdichte containers: Gebruik luchtdichte containers om bloemzaden te bewaren. Dit helpt om ze te beschermen tegen lucht en vocht, waardoor hun kiemkracht behouden blijft. Een glazen bokaal of bewaar je pakjes zaad in deze handige bewaarbox 

  3. Koele opslag: Bewaar de zaden op een koele plek, bij voorkeur in koele (droge) kelder of onverwarmde kamer. Dit helpt om de levensduur van de zaden te verlengen en hun vitaliteit te behouden. Laat dus geen zaadzakjes in je serre liggen. 

  4. Labeling: Label je eigen zaden met de naam van de bloemsoort en schrijf er de datum van bewaring op. Dit voorkomt verwarring en helpt je om de versheid van de zaden bij te houden.

  5. Regelmatige controle: Controleer af en toe de opgeslagen zaden op tekenen van schimmel of verval. Als je iets verdachts opmerkt, verwijder dan de aangetaste zaden om de rest te behouden.

 

Back to blog