Als je 1 bloem zaait voor in je tuin, laat het dan reukerwtjes zijn. - Tuinkabouter Chrisje

Als je 1 bloem zaait voor in je tuin, laat het dan reukerwtjes zijn.

 

 

Ik ben al jaren fan van deze fantastische bloem en wel om de volgende redenen: 

  • Kleine tuin of wil je net zoals ik het maximale halen uit je beschikbare oppervlakte, reukerwtjes zijn klimmers dus keiveel bloemen op weinig plek ! 
  • De geur - om van achterover te vallen zo goed ! Ook al heb je in de verschillende varianten mildere en sterk geurende, het blijft een adembenemend parfum dat ze geven
  • Hun uiterlijk - ze zijn zo frêle en romantisch - daarom hou ik ervan ! 
  • De massa's bloemen dat ze produceren - knip om te vier dagen de bloemetjes en ze blijven geven - tot het té heet buiten is. Dan zit het bloeiseizoen voor deze éénjarige erop
  • Reukerwtjes vind je niet zomaar bij je standaard bloemenwinkel - ze houden namelijk maar een 4 à 5-tal dagen goed op vaas - maar hey, niet getreurd er staan al nieuwe op je plant klaar om te oogsten! 
  • Door de geur en hun romantische look zijn ze voor ideaal om op de feesttafel te zetten - ideaal voor kleine vaasjes te vullen voor communie feesten, trouwfeesten, maar zelfs uw doordeweekse keukentafel mee op te vrolijken, zo is elke dag een feest ! 

Ik kan nog wel even doorgaan met mijn pleidooi voor reukerwtjes, maar voor diegenen die al overtuigd zijn geef ik graag wat tips. Op mijn instagramkanaal @tuinkabouterchrisje staan video's met goeie tips. 

Hoe en wanneer zaaien? 

- Zaaien kan al in de herfst september tot eind oktober voor steverige planten in het voorjaar 
- Als je die timing gemist hebt, kan je vanaf februari opnieuw zaaien
- Je neemt een diep potje (een P9 potje bijvb) 
- Als je vers zaad hebt, dien je ze niet een paar uur op voorhand te weken. Heb je iets ouder zaad, dan kan je dat doen. 
- Kuiltje erin en per potje zet je er 3 à 4 tal zaadjes in (1 in elke hoek) 

Als je je plant voldoende hebt afgehard en je worteltjes aan de onderkant van je potje komen kijken gaan we ze uitplanten rond de maand april. 

Voorzie een rek om tegen te groeien - hoe rechter je ze op kan binden, hoe langer je stelen zullen zijn. Vergeet niet tijdig te oogsten ! 

 reukerwtjes plukken reukerwt Chrisje's mix

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.