Tuinkabouter Chrisje bij Radio 2 - De Madammen - over Woekeraars in je tuin - Tuinkabouter Chrisje

Tuinkabouter Chrisje bij Radio 2 - De Madammen - over Woekeraars in je tuin

Een paradijselijke tuin vol mooie planten, iedereen droomt ervan… maar af en toe weten de planten niet van ophouden en verspreiden ze zich over je hele tuin. Best vervelend! Hoe pak je zo’n woekeraars aan? Tuinkabouter Chrisje geeft tips.

Bamboe

Bamboe is een van de populairste planten de afgelopen jaren, maar sommige zullen zich snel bedenken want de plant verspreidt zich enorm snel. Als je ze in de buurt van je oprit plant, riskeer je zelf dat je oprit omhoog komt. Er zijn twee opties waar je rekening mee kan houden bij het planten van bamboe. Ofwel graaf je een wortelbegrenzer rond de wortelkluit ofwel zet je de plant met de pot in de grond waardoor de wortels in de pot blijven zitten. Maar wie weet heb je deze trucjes in de toekomst niet meer nodig. Want tegenwoordig bestaat er bamboe die niet woekert, bamboe Fargesia."

Klimop

“Ook klimop leidt snel zijn eigen leven en hecht zich vast aan de muur. Als je de plant er gewoon aftrekt, kan het zijn dat je een stukje muur meehebt. Maar ook hier is een trucje voor.”

“Je kan de wortels uitspitten zodat de plant de grond niet meer raakt. Zorg ervoor dat je geen wortel meer laat zitten, want klimop heeft niet veel nodig om opnieuw te schieten. Eens je de wortels volledig hebt uitgespit, moet je even geduld hebben zodat je plant afsterft op de muur. Hierdoor gaan kleine hechtworteltjes beter lossen. Als je er dan met een grove borstel op schuurt of de hogedrukreiniger gebruikt, zou het een stuk gemakkelijker moeten gaan.”

Andere woekeraars

“De meeste mensen denken bij woekeraars meteen aan exoten zoals bamboe en hardnekkige planten zoals klimop, maar er zijn er meer.”

“Er is de Haagwinde. Die windt zich letterlijk rond andere planten en versmacht ze een beetje. Je moet erop letten dat je ze verwijdert voor ze in zaad schieten, anders kunnen ze zich heel hard verspreiden en dat is echt een miserie. Als de plant in zaad schiet, komen er kleine bloemetjes op. Die worden bestoven waardoor de plant het signaal krijgt dat hij zijn zaad mag laten vallen en zich kan voortplanten. Hoe mooi de bloemetjes ook zijn, eens ze tevoorschijn komen haal je de plant beter weg.”

“Daarnaast is er nog de bekende Japanse Duizendknoop. Die plant heeft een enorme expansiedrift en is ook heel stevig qua wortelstructuur. Hij kan zelfs door spleten van asfalt geraken. Ook bramen krijg je niet gemakkelijk weg en de stekels die erop zitten maken het extra lastig. Ten slotte is ook munt een plant die heel snel groeit. Voor veel mensen is dat geen probleem want je kan er lekkere thee of mojito mee maken...”

 

Terug naar blog